Официален вносител на Годжи Бери, диетични семена, екзотични сушени плодове и ядки.

  • Паула Фруутс ЕООД - Враца
  • +359 876 63 01 03
  • +359 897 83 03 64
  • paula_fruits@abv.bg
  • Всички цени са обявени за 1 кг.

Кайсия Натурална №2

Доставка с Econt Express - До адрес
14,00 лв
Кайсия Натурална №2
Цяла кайсия от Малатия, без консервант и сулфит
Количество

Енергийна стойност на 100 g :

 

Енергия 1203/285 KJ/kcal
Мазнини: 0,0 g/100g
от които наситени мастни киселини: 0,0 g/100g
Въглехидрати: 59,0 g/100g
от които захари: 56,0 g/100g
Протеини: 5,0 g/100g
Сол: 0.063 g/100g

Те имат 10 лечебни свойства и са едни от най-полезните плодове на света.

Кайсиите са много полезни за здравето плодове и правилно могат да бъдат наречени суперхраната на всички времена.
Първи източник за кайсиите е намерен в писмо на китаец преди около 4000 години,
а в Армения били открити изкопи от кайсии не много далече от столицата Ереван в древния град Шенчовит датиращи още по-дълбока древност.
Предполага се, че родината им е в Азия и по-точно в планините Хинду Куш, където се събират границите на 4-те страни Афганистан, Пакистан, Таджикистан и Китай.
Таджиките са първите, които са ги култивирали. Двата сорта Амери и Ходженти съдържат около 85% захар в изсушените плодове.
Те били предпочитаната храна на таджиките и затова те ги култивирали, тогава са нямали друга сладка храна.
Една от причините за дългия живот на племето хунза се предполага, че са кайсиите. Те имали отлично зрение и не страдали от болестите на съвременната цивилизация.

В кайсиите съдържанието на калий е 305 мг%, но в сушените то е по-голямо – достига до 1717 мг%. Калият е полезен при сърдечносъдови заболявания и други.
Те са полезни и за високо кръвно налягане защото съдържанието на магнезий е 8,3 мг%.

Страдащите от аритмия могат да си подобрят състоянието като изпият една чаена чаша айрян с 5 пресни кайсии направени на пюре за един ден.

Високото съдържание на магнезий и желязо ги прави подходящи за диети при анемия.
За сравнение 100 грама от плода се равняват на 250 грама черен дроб по способност за кръвотворение.
Кобалтът и медта съдържащи се в кайсиите също помагат при анемия.
В ядките на кайсиевите костилки се съдържа витамин В17, който се прилага при лечение на рак. Освен него и съдържащите се каротини в кайсиите също са полезни за
предотвратяване на рак на хранопровода, ларингса и белите дробове, смятат от американската асоциация за борба с рака.

Благодарение на калия в плодовете, който им придава диуретична функция, те са полезни при скрити отоци и язви.

Кайсиите са полезни още при стомашни заболяваняи и гастрити, а сока от тях за киселини.

Полезни са при простудни заболявания – бронхит, ларингит, кашлица, трахеит.

За тази цел се използват както целите плодове, така и ядките.В плодовете се съдържа и витамин С – 13 мг%.

Кайсиите съдържат каротини (бета каротин, лутеин, зеаксантин), които ги правят много полезни за очите при влошено зрение. От Аrchives of Ophthalmology съобщават,
че минимум 3 кайсии на ден предпазват очите от макулна дегенерация. Естествено по-добре е да се консумират колкото е възможно повече кайсии.

Кайсиите са полезни и за укрепване на имунитета, за здравето на бременни жени, за подобряване на мозъчната дейност и паметта (съдържат фосфор и магнезий).
Необходими са 100-150 грама сушени плодове дневно. Ако консумирате и повече ще е от полза.

Те съдържат витамините С, от групата В, РР. Полезни са и при остеопороза.

 

Информацията, поднесена тук е създадена с общообразователна цел. Тя не е предназначена да се използва за самолечение и подмяна на добрите медицински практики.