Той е популярна кулинарна подправка, която за съжаление не е достатъчно позната като лечебно средство. В медицинската практика се използват корените на растението. Те съдържат етерично масло, протеини, липиди, лецитин, бета-каротин, мастни киселини, протеази (протеинсмилащи ензими) и др.
Изолираните от корените на джинджифила вещества, притежават разнообразни фармакологични свойства и е мощен антиоксидант.Джинджифилът е отличен регулатор на храносмилането, премахва гаденето, повръщането и газовете в червата.
Ароматният корен е особено полезен за жени в първите месеци на бременността, които често повръщат. По лекарско предписание джинджифилът е подходящ за приложение и при бебета с колики, придружени с повръщане. Джинджифила се препоръчва също така и при повръщане при болните, подложени на химиотерапия.
При болните от язвена болест, джинджифилът се явява отлично средство за потискане на стомашната секреция, на болката и особено на кръвоизливите. Предвид неговата безвредност и липса на странични ефекти, той се прилага успешно наред с модерните противоязвени средства.
Противовъзпалителното действие на джинджифила е добре изразено. То се проявява в потискането на простагландините (веществата, предизвикващи възпалителни процеси и като следствие - чувството за болка, бел. ред.). Аналгетичната му активност пък е свързана най-вероятно с потискане на брадикинина - субстанцията, която играе основна роля за възникването на болковия синдром. Джинджифилът пречи на съсирването на кръвта, понижава нивото на холестерола и триглицеридите. Тези качества на билката се използват при лечението на варикозната болест, флебита и атеросклерозата.
Джинджифилът влияе благоприятно при простудни заболявания, като понижава високата температура, облекчава мускулните и ставните болки, главоболието. Незаменимо средство е при болезнена менструация. Джинджифила притежава антибактериални и противовирусни свойства и за
кратко време спира развитието на инфекции, причинени от трихомонас и салмонела, особено ако се комбинира с антибиотици.
Клиничната практика е установила, че джинджифилът и изолираните от корените му екстракти са нетоксични и могат да се приемат продължително време
1.При рак
Действа благотворно при рак на яйчниците.
2.Срещу рак
Намалява риска от рак на дебелото черво.
3. Сутрешно гадене
Според някои изследвания, действа не по-зле от витамин В6 срещу сутрешно гадене.
4. Срещу проблеми при пътуване
Намалява и гаденето по време на пътуване.
5. Намалява болката и възпалението
Джинджифилът има противовъзпалителни свойства и е мощно природно болкоуспокояващо.
6. Срещу киселини
Джинджифилът отдавна се използва като естествено средство срещу киселини – под формата на чай.
7. Срещу простуда и грип
Отдавна се използва и като естествен лек за настинки и грип. Успокоява кашлицата.
8.Срещу мигрена
Проучванията показват, че джинджифилът може да помогне при мигрена, благодарение на способността си да спира действието на простагландините, предизвикващи болка.
9. При менструални болки
В китайската медицина чаят от джинджифил с кафява захар се използва за лечение на менструални спазми.
10. Счита се, че е афродизиак.
11. За загряване
Информацията тук е създадена с общо образувателна цел и не препоръчва пренебрегването на добрите медицински практики.
Състав: джинджифил парчета, захар, консервант Е220 сулфит <9%
Енергийна стойност на 100 g :
Енергия | 1559/368 | KJ/kcal |
Мазнини: | 1.70 | g/100g |
от които наситени мастни киселини: | 0.40 | g/100g |
Въглехидрати: | 82.2 | g/100g |
от които захари: | 52,6 | g/100g |
Протеини: | 3.8 | g/100g |
Сол: | 0.069 | g/100g |