Официален вносител на Годжи Бери, диетични семена, екзотични сушени плодове и ядки.

  • Паула Фруутс ЕООД - Враца
  • +359 876 63 01 03
  • +359 897 83 03 64
  • paula_fruits@abv.bg
  • Всички цени са обявени за 1 кг.

Амарант - Органик Индия Промоция

Доставка с Econt Express - До адрес
6,00 лв
Преди 500 години малко ацтеки обръщали внимание на полезните съставки на амаранта, но пък знаели за него други неща. Например това, че притежава свръхестествени сили. Какви точно са те, за жалост, до нас не достига и то изцяло по вина на конкистадорите.
Количество

Испанското нашествие слага край не само на специалните ритуали, които ацтеките извършвали с амарант, но се опитали да теглят чертата и на самата култура. Когато видели, че налудничавото растение, което притежава почти всички цветове на дъгата, се боготвори от местните по странен начин, те решили да изкоренят този вреден навик, а с това и самия амарант.

Културата била забранена с цел да се сложи край на човешките жертвоприношения, в които се твърди, че растението имало важна роля. Предания разказват например за смес от стрито амарантово семе и пчелен мед или човешка кръв, от която се извайвали идоли. Те били изяждани церемониално за ужас на новите господари на тези земи. Испанците обаче така се престарали, че за амаранта буквално нищо не се чуло стотици години. Шансът му се криел в това, че в няколко отдалечени района на Мексико и в Андите отглеждането му продължило - явно далеч от всякакъв контрол. Това позволило да оцелее до наши времена, в които пак е в центъра на важен ритуал - този път на здравословното био хранене. С него може да се напише цяла кулинарна енциклопедия.

Рецептите са буквално от цял свят и са удивително оригинални. В Мексико например го правят на пуканки - после го смесват със захарен сироп и така се превръща в сладко изкушение, което наричат алегрия, т.е. щастие.

Това обаче не е всичко, защото от смляното и опечено амарантово семе се вари традиционната напитка атоле. В Перу също имат амарантово питие, но го наричат хиха, а най-близкият му познат нам неин роднина е бирата. И в двете страни варят или пържат листата на растението и по този начин получават вкусна храна. Яде се обаче и в Индия, където също наблягат на сладкишите, приготвени с негова помощ. Кралското зърно, както го наричат в този регион, се мели на брашно - в Непал например от него приготвят чапати.

Но да се върнем пак от другата страна на света за още една странна напитка, в основата на която лежи амарантът... В Еквадор варят цветовете на растението, а получената оцветена вода добавят към местен вид ром и така се ражда питие, за която местните твърдят, че "пречиства кръвта". Особено полезно е то за жените, защото регулира и менструалния цикъл...

Събуден за нов живот.

Тясно свързан с традициите, амарантът е неизменна част от културата на този край на света. В Куско, Перу например е неотделим и от фолклора - по време на карнавал жените танцуват със снопове амарант на гърба и го носят сякаш това е бебе... В северната част на Америка обаче вече гледат на него по много по-съвременен начин. След 1975 г. амарантът започва да се отглежда в Колорадо, Илинойс и Небраска, макар че за пазара в САЩ е трудно да се каже, че той е популярна храна. Така или иначе, вече го има в магазините за естествени храни, разпространено е и брашното, което се приготвя от него.

Никога не повяхващото цвете.

Едногодишното растение се е смятало за вечно и точно това подсказва името му - Никога не повяхващо цвете. Високо до 2 метра, то е наистина образец за красота.
Ефектът се създава най-вече от листата. Оцветяването им варира от тъмночервено през пурпурно червено, оранжево, розово и дори зелено, та до бяло. Затова и гледката на амарантово поле е невероятна! Семенниците пък напомнят царевични коси, но са по-рошави. Това, което се крие в тях, е цяло богатство - всяко растение има капацитет да роди от 40 до 60 хиляди семена. Много мънички и с формата на леща, те са обикновено златисти или кремаво кафяви на цвят.

Амарантът е създаден, за да оцелява, показва той и в наше време - дори леко надраскване на почвата и хвърляне на няколко семена плюс вода, води до израстване на някой от 60-те вида, които съществуват и днес.

Да бъдем приятели!

Амарантът лесно може да се приспособи към вашия начин на живот и хранене. Той се смила на брашно, пука се на пуканки, семената му лесно покълват, а става и за печене. Чудесен е и когато се добави към други ястия - яхнии или супи, тъй като действа и като сгъстяващ агент. От амарантово брашно се правят и макаронени изделия и най-различни печива.

Вари се в съотношение с водата 1:2,5. Времето, което е нужно, е обикновено 20-25 минути. В много рецепти го смесват например с боб и се получава ново неустоимо предложение.

За закуска пък може да бъде подсладен със стевия или мед, а после да се добавят и сушени плодове и ядки. Не го преварявайте обаче, защото се сдобива с леко гумен вкус. Инак е чудесен - мек и сладък, с аромат на ядки, подобен на малц.

Здравословен ефект.

Една от най-важните му характеристики е, че е безглутенов. Съдържа протеин.

Амарантът е отличен източник на лизин, съдържа прекрасна комбинация незаменими аминокиселини и се усвоява добре в храносмилателния тракт. Предимство на белтъчното му съдържание е, че основните протеини в него са албумини и глобулини, които са по-добре разтворими и усвоими от съдържащите се в пшеницата проламини. Амарантът съдържа магнезий. За справка за съдържанието вижте базата данни на USDA

При желязото ситуацията е сходна с 15 мг за чаша амарант срещу повече от скромните 1,5 за ориза. Шампион е и при фибрите със своите 18 г в чаша срещу 2,4 г за ориза. Дори на фона на пшеницата фибрите му са три пъти повече… Има два пъти повече калций от млякото. Добър източник е на полиненаситени мастни киселини, по съдържание на витамин Е се доближава до зехтина.

Отговорът на вегетарианците.

Амарантът е истинско богатство за хората, които се хранят по различен от общоприетия начин. Използването му например в комбинация с пшеница, царевица или кафяв ориз осигурява пълна гама протеини със същата хранителна стойност, като риба, пилешко или червено месо. В него се откриват и токотриеноли, които са всъщност форма на витамин Е и имат свойството да понижават нивата на лошия холестерол в човешкия организъм. Често е препоръчвана храна за хора, които се възстановяват след болест или пък дълги строги пости. А най-удивителното в мъничкото семенце е, че нутриентите в него са концентрирани в „пръстен”, който обгражда центъра, изграден от скорбяла. Това е причината те да се запазват по време на обработка.

После идва и калция, желязото, фосфора.

Обратно в кухнята.

Накисването във вода за 10-12 часа запазва идеално хранителния му профил - така се превръща и в страхотна добавка към мюсли. Внимавайте само с температурата вкъщи - в случай, че е над 20 градуса, по-добре дръжте в хладилник.

Класика са и пуканките от амарант. Те се препоръчват дори за захранване на бебета, а към тях може да се добави пъстра палитра от вкусове - сушени плодове, мед, ядки.

Амарантът се държи добре дори във второстепенната роля на гарнитурата. Може да се сготви по подобие на ориза, а може и да се комбинира хитро умно. Например с една част кафяв ориз и една част киноа може да сварите половин част амарант, прибавяйки и шест части вода.

Супите са неповторими, когато в тях има и шепа амарант. Същото може да се каже и за ястията с леща, боб или каквито и да е зеленчуци.

Енергийна стойност на 100 g :

Енергия 1653/392 KJ/kcal
Мазнини: 7,00 g/100g
от които наситени мастни киселини: 1,50 g/100g
Въглехидрати: 65,30 g/100g
от които захари: 1,70 g/100g
Протеини: 13.60 g/100g
Сол: 0.00 g/100g