
Макадамията е растение, което се среща из източна Австралия, Нова Каледония и Сулавеси в Индонезия. Познато е още като Австралийски орех и e кръстено на шотландския химик Джон Макадам (1827 – 1865 г.), който пръв го е култивирал. Съществуват 9 вида макадамия, от които 7 са отровни и 2 ядивни. Австралийските аборигени я познават от хилядолетия. Макадамията е най-калоричната ядка заради високото съдържание на мононаситени мазнини – около 720 ккал в 100 грама. Въпреки това редовната консумация на 20-30 г макадамия дневно може да доведе до около 8% намаляване на мазнините в организма.
Най- висококалоричната ядка със специфичен вкус и редица полезни свойства. Добър източник е на протеини,
въглехидрати, диетични фибри, калий, калций, желязо, селен, както и на витамини от група В и витамин РР.
Помага при ангина, артрит, диабет, метаболитни нарушения, мигрена, хипертония. Намалява нивото на "лошия"
холестерол в кръвта, предпазвайки от сърдечно- съдови заболявания.
Специалисти твърдят, че то има основна роля за намаляване на процесите на стареене на клетката.
Маслото от макадамия е едно от най- предпочитаните в козметиката, заради силно защитаващите и подмладяващите му свойства.
Енергийна стойност на 100 g :
Енергия | 3240/786 | KJ/kcal |
Мазнини: | 76,1 | g/100g |
от които наситени мастни киселини: | 11,9 | g/100g |
Въглехидрати: | 13,4 | g/100g |
от които захари: | 4,1 | g/100g |
Протеини: | 7.8 | g/100g |
Сол: | 0.01 | g/100g |