
Едни от най- предпочитаните ядки, заради вкуса и възможността добре да се съхраняват. Ценят се заради съдържанието на протеини в превъзходно биологично качество, калий, калций, желязо, магнезий и фосфор, както и витамин Е. Включват ги в диети за предпазване на сърцето /самите бадеми наподобяват сърце/. Помагат при малокръвие, нарушения в зрението, хипертония. Намаляват риска от атеросклероза и депресия.
Бадемовото мляко е лесно за храносмилането и не причинява стомашно- чревни ферментации. Поради това се препоръчва на кърмачки и малки деца. Полезни обаче, са само сладките видове бадеми- горчивите съдържат големи количества ефирни масла, които могат да нанесат вреда на здравето.
Енергийна стойност на 100 g :
Енергия | 2728/659 | KJ/kcal |
Мазнини: | 55.8 | g/100g |
от които наситени мастни киселини: | 3.7 | g/100g |
Въглехидрати: | 14,0 | g/100g |
от които захари: | 3.8 | g/100g |
Протеини: | 21.7 | g/100g |
Сол: | 0.013 | g/100g |