
Какаовият прах се прави от какаови зърна. Какаовите зърна съдържат Серотонин, Триптофан, Анандамин, Допамин, Фенилетиламин (PEA) и моноаминооксидазни-инхибитори. Всички те имат положителен ефект върху мозъка като захранват с повече Серотонин и поддпомагат циркулацията на други невро-трансмитери.
Можем ли да смелим какаови зърна или да счукаме какаови зърна и да се получи какао на прах? Отговорът е "Не". Всъщност прахът се прави чрез извличане на какаово масло от какаовото зърно, а след това се изсушава остатъкът и се смила до фина пудра. Разбира се, шоколадът се прави също и от какаови зърна.
Какаовият прах има тъмнокафяв цвят. Вкусът му е леко горчив, когато е суров, но доставя добър шоколадов вкус на десерти, кейкове и бисквити, в които е миксиран. Какаовият прах може да се използва в изработката на ръчен шоколад или в комбинация с парченца, за да придаде по-плътен шоколадов вкус. Използвайте какаовата пудра за приготвяне на шоколадов крем, мъфини, кейкове, глазури и топинг.
Енергийна стойност на 100 g :
Енергия | 1402/337 | KJ/kcal |
Мазнини: | 11,6 | g/100g |
от които наситени мастни киселини: | 7,3 | g/100g |
Въглехидрати: | 18,4 | g/100g |
от които захари: | 2,2 | g/100g |
Протеини: | 22,1 | g/100g |
Сол: | 0.25 | g/100g |