Официален вносител на Годжи Бери, диетични семена, екзотични сушени плодове и ядки.

  • Паула Фруутс ЕООД - Враца
  • +359 876 63 01 03
  • +359 897 83 03 64
  • paula_fruits@abv.bg
  • Всички цени са обявени за 1 кг.

КИНОА / БЯЛА, ПЕРУ /

Доставка с Transpress - До адрес
8,50 лв
Количество

По време на завладяването на Южна Америка испанските колонизатори с насмешка наричали киноата "храна за индианци", а впоследствие унищожили индианските ниви с киноа и забранили отглеждането. Те обаче така и не разбрали, че инките тайно били продължили да отглеждат киноа по почти недостъпните високи части на Андите, където колонизатори не стъпвали, между другото и поради изключително редкия, тежък за дишане въздух (Характерно за растението е, че то може да расте при всякакви условия и на всякаква почва).

Така киноата изпаднала за дълго време в забвение, за да бъде преоткрита през 70-те години на 20 век. Киноата е горещо препоръчвана за консумация поради състава си. Тя е за предпочитане не само пред пшеницата, но и пред ориза, защото малкото въглехидрати, които съдържа, се усвояват от организма бавно и постепенно и така не причиняват напълняване. Тя не съдържа глутени, а има много важни за организма вещества като желязо, калций, големи количества от витамини B и Е, както и много други полезни витамини и минерали.

Затова Организацията на обединените нации е обявила 2013 г. за Международна година на киноата, а самата киноа – за супер храна.

Киноа е била от голямо значение в диетата на предколумбовите цивилизации на Андите, отстъпвайки по важност единствено на картофите и следвана по значение от царевицата.
В съвременната епоха киноа се цени особено заради хранителната си стойност, като съдържанието на протеини е много високо (14% от масата), макар и не по-високо от повечето бобови растения.

Хранителните оценки на киноа показват, че тя е източник на пълноценен протеин. Освен това, тя е добър източник на фибри и фосфор, както и с високо съдържание на магнезий и желязо.

Киноа е източник и на калций, затова е полезна за вегани и хора с непоносимост към лактозата.

Киноа е без глутен и е лесна за усвояване и не позволява напълняване.

 Състав: семена от бяла киноа

Енергийна стойност на 100 g :

Енергия 1493/354 KJ/kcal
Мазнини: 6,10 g/100g
от които наситени мастни киселини: 0.70 g/100g
Въглехидрати: 57,20 g/100g
от които захари: 4.9 g/100g
Протеини: 14.10 g/100g
Сол: 0.013 g/100g