©2025 "Паула Фруутс" ЕООД. Всички права запазени.
Уеб дизайн и онлайн магазин с favorite от The Way
search
local_shipping Безплатна доставка до офис на ЕКОНТ при поръчка над 100 лв.
elda_green

Зелена Елда

Категории: Диетични семена,
9.00 лв.
4.6
Зелената елда е суров, натурален продукт. Подходяща е за приготвяне на кълнове, както и за влагане в различни кулинарни ястия под формата на семена или смляна на брашно.
Описание

 

Зелена Елда от Паула Фруутс

Зелената елда е вид зърнена култура, която се отглежда заради своите хранителни и здравословни ползи. Тя е богата на протеини, фибри, витамини (особено витамин Е) и минерали като магнезий, желязо и цинк. Зелената елда често се използва в различни рецепти за приготвяне на каши, салати / кълнове/, супи и други ястия.

Ето някои от основните предимства на зелената елда:

  1. Богата на хранителни вещества: Съдържа високи нива на протеини, фибри, витамини и минерали.
  2. Без глутен: Подходяща е за хора с целиакия или глутенова непоносимост.
  3. Подобрява храносмилането: Фибрите в зелената елда подпомагат здравето на храносмилателната система.
  4. Антиоксидантни свойства: Витамин Е и други антиоксиданти помагат за защита на клетките от увреждане.
  5. Подпомага сърдечно-съдовото здраве: Магнезият и другите минерали могат да помогнат за поддържане на здравословно кръвно налягане и сърце.

Как се приготвя :

Приготвянето на зелена елда е сравнително лесно и може да бъде адаптирано към различни вкусове и предпочитания. Ето една основна рецепта за приготвяне на зелена елда:

Основна рецепта за варене на зелена елда

Необходими продукти:

  • 1 чаша зелена елда
  • 2 чаши вода или зеленчуков бульон
  • Щипка сол (по желание)

Инструкции:

  1. Изплакване: Изплакни зелената елда под течаща студена вода, за да премахнеш всякакви примеси и прах.
  2. Варене: Постави изплакнатата елда в тенджера и добави водата или зеленчуковия бульон. Добави щипка сол, ако желаеш.
  3. Готвене: Доведи сместа до кипене на среден огън. След като заври, намали огъня до минимум, покрий тенджерата с капак и остави да къкри около 20-25 минути, докато елдата омекне и абсорбира течността.
  4. Проверка: Проверявай периодично дали елдата е готова, като опитваш няколко зрънца. Те трябва да са меки, но все още да запазват формата си.
  5. Отстраняване от огъня: Когато елдата е готова, махни тенджерата от огъня и остави да почине за около 5 минути с капака на място. Това ще позволи на елдата да абсорбира останалата влага.
  6. Разрохкване: Разрохкай елдата с вилица, за да разделиш зърната и да предотвратиш слепването им.

Сервиране:

Можеш да сервираш зелената елда като гарнитура, основа за салати, или да я включиш в различни ястия. Можеш също така да добавиш масло, зехтин, билки, подправки или други съставки по твой вкус.

Вариации:

  • Салата със зелена елда: Смеси сварената елда с нарязани зеленчуци (например краставици, домати, чушки), добави малко зехтин, лимонов сок и свежи билки като магданоз или копър.
  • Каша със зелена елда: Свари елдата в мляко вместо вода и добави мед, канела и плодове за сладък вариант.

Надявам се тази рецепта да Ви хареса! Ако имате нужда от допълнителни идеи или съвети, не се колебай да попитате.

 

Енергийна стойност на 100 g :

Енергия 1513/362 KJ/kcal
Мазнини: 1.70 g/100g
от които наситени мастни киселини: 0.30 g/100g
Въглехидрати: 75,90 g/100g
от които захари: 0.10 g/100g
Протеини: 9.30 g/100g
Сол: 0.005 g/100g
Безплатна доставка

Безплатна доставка

Доставката до офис на ЕКОНТ е безплатна при поръчки на стойност над 100 лв.

Поръчка и по телефона

call +359 897 83 03 64

close
touch_app